Arcade: Wel in staat om aan opgaven te voldoen, inclusief nieuwbouw

Door: WOSRedactie Gepubliceerd op: maandag 18 november 2019

Woningcorporatie Arcade stelt wel degelijk financieel in staat te zijn “om aan al onze opgaven te voldoen en te investeren in nieuwbouw”. Dat nieuwbouw van sociale woningen in Westland niet van de grond komt, ligt voornamelijk aan de hoge grondprijzen in de gemeente.

Dit zegt Arcade in een reactie op raadslid André van den Berg van GemeenteBelang Westland. Die stelde in vragen aan het college vorige week vrijdag dat er voorrang moet worden gegeven aan het behouden van de Vestiawoningen voor de Westlandse markt boven de productie van nieuwe sociale huurwoningen, omdat de Westlandse corporaties financieel niet in staat zijn om alle (investerings)opgaven te realiseren.

Een woordvoerder van Arcade laat aan de WOS weten dat Van den Berg (voormalig directeur van corporatie Wonen Wateringen, red.) niet weet hoe de financiële situatie van Arcade is. “Wij zijn in staat aan al onze opgaven te voldoen en te investeren in nieuwbouw, te weten 100 sociale huurwoningen per jaar (conform de prestatieafspraken). Niet alleen in Den Haag maar ook in Westland.”

Voorwaarde is wel dat er iets aan de grondprijzen wordt gedaan. Er is in Westland geen betaalbare grond beschikbaar voor sociale woningbouw, meent Arcade. “Bij de zogenaamde ONW-gebieden en Westlandse Zoom wordt gerekend met een grondprijs voor één sociaal huurappartement van 40.000 euro. Terwijl in de grondnota van gemeente Westland staat dat de grondprijs voor een sociaal huurappartement 16.000 euro is. Met deze grondprijzen kan geen enkele woningcorporatie sociale nieuwbouwwoningen realiseren.”

Vacature: lid Raad van Commissarissen

Arcade is een professionele woningcorporatie en heeft bezit in de kernen Ter Heijde,
Monster, ’s-Gravenzande, Heenweg, Poeldijk, Naaldwijk en De Lier in de gemeente Westland en is tevens actief in de stad Den Haag. In totaal bezit de organisatie circa 8.730 verhuureenheden zoals eengezinswoningen, appartementen en bedrijfsruimtes. Daarnaast hebben wij een ontwikkelportefeuille van 1.300 woningen. De focus ligt op het bouwen en verhuren van sociale huurwoningen.


Lid Raad van Commissarissen op voordracht van
de huurdersvereniging
Vanwege het bereiken van het einde van de zittingsperiode en het niet meer herkiesbaar zijn van een commissaris, is binnen de raad een vacature ontstaan. In deze veelzijdige en zeer interessante functie bent u mede het proactieve bestuurlijke geweten van Arcade.

Voor het nieuwe lid van de Raad van Commissarissen is kennis en ervaring primair vereist op de volgende aandachtsgebieden:
– Volkshuisvesting
– Juridisch (WO rechten)

Voor de organisatie is het van belang dat de kandidaat bij voorkeur een binding heeft met de gemeente Westland.
Uitgebreide informatie treft u aan in het bijgevoegde profiel.

De selectieprocedure
De procedure wordt begeleid door Christel Reinders van QuiEs Executive Search. Kandidaten kunnen reageren tot uiterlijk 17 december 2019. In week 51 worden de sollicitanten geïnformeerd over de voortgang. De eerste oriënterende gesprekken vinden plaats in de weken 2 tot en met 4 van 2020. Deze gesprekken vinden plaats in de omgeving van Haarlem.

Interesse
Uw reactie ontvangen wij graag voor 17 december 2019, via c.reinders@estoquies.nl onder vermelding van ‘sollicitatie Lid RvC Arcade Wonen HV’.