Minister Kajsa Ollongren (Wonen) blijft weigeren de verhoging van de huren per 1 juli stop te zetten. De Eerste Kamer heeft haar daartoe inmiddels twee keer per motie opgeroepen.

Echter, de minister gaf eerder aan, niets te zien in een algemene huurbevriezing. Zij wil dat huurders die in de financiële problemen komen bij hun verhuurder aankloppen voor ‘maatwerk’.

Begin juni schreef Ollongren na de tweede motie aan de Kamer opnieuw dat zij ‘nu geen mogelijkheden ziet nog verder te gaan’. Zij liet al eerder weten niets te zien in zo’n algemene huurstop. Zij ziet liever dat verhuurders met oplossingen op maat komen als huurders in de problemen komen. Een algemene bevriezing zou verhuurders ‘onnodig in de problemen brengen’ met verduurzaming, onderhoud en de bouw van nieuwe woningen, schrijft de D66-bewindsvrouw.

Woningcorporaties verhogen de huurpenningen gemiddeld met 2,5 procent, al heeft een klein aantal de verhoging uitgesteld vanwege de pandemie.

Het maatwerk komt in de praktijk vaak neer op betalingsregelingen wanneer een huurder de huur niet kan betalen. Terwijl veel huurders natuurlijk ook voordat ze de huur niet kunnen betalen wel al financieel in de knel zitten, maar zij eerder bezuinigen op andere zaken. Al voor de Coronacrisis gaf het NIBUD aan dat ongeveer 800.000 hurende huishoudens na het betalen van de huur te weinig overhouden voor andere noodzakelijke uitgaven.

Lees ook de artikelen op www.woonbond.nl