Hoe werkt het toewijzen van woningen?

Arcade verhuurt gemiddeld 40 woningen per maand in Westland en Den Haag. Misschien vraagt u zich af hoe het gaat: het verhuren en toewijzen van woningen. Voor het toewijzen van woningen gelden regels. In dit artikel leggen wij het verhuurproces uit.

Alle vrijgekomen woningen bieden wij aan op www.woonnet-haaglanden.nl. Hier vindt u het complete woningaanbod van alle woningcorporaties in Haaglanden. Elke dag komt er nieuw aanbod bij. Woningzoekenden die ingeschreven staan bij Woonnet Haaglanden kunnen reageren op deze woningen.

Let op
Als huurder staat u niet automatisch ingeschreven bij Woonnet Haaglanden. Heeft u zich wel ingeschreven? Dan ontvangt u elk jaar een bericht om uw inschrijving bij Woonnet Haaglanden te verlegen en het inschrijfgeld te betalen.

Wie komt in aanmerking?
Wij adverteren een woning minimaal drie dagen op Woonnet Haaglanden. Soms ook langer. Als de advertentietijd afloopt, selecteren wij de kandidaat die als eerste in aanmerking komt. Wie dat is, hangt af van de wijze waarop wij de woning aanbieden. In de meeste gevallen bepaalt de inschrijftijd of u in aanmerking komt. In sommige gevallen krijgen bepaalde doelgroepen voorrang, zoals: jongeren, 55-plussers of zorgdoelgroepen. Soms is er ook een leeftijdgrens. Dit geven wij aan in de advertentie. Ook kunnen wij een aantal woningen aanbieden met voorrang voor inwoners van een bepaalde regio.

Passend toewijzen
Woningen wijzen wij passend toe. Dit betekent dat een woning moet passen bij uw inkomen en gezinssamenstelling. Zo voorkomen wij dat woningzoekenden met lage inkomens een te dure woning krijgen toegewezen die ze niet kunnen betalen. Dit is wettelijk zo bepaald. Staat u ingeschreven bij Woonnet Haaglanden? Dan kunt u een persoonlijk zoekprofiel aanmaken. Als u inlogt bij ‘Mijn Woonnet’ ziet u onder de button ‘Passend aanbod’ de woningen waarop u mag reageren. Deze woningen sluiten aan bij uw inkomen en huishoudgrootte.

Woning bezichtigen
Bent u de geselecteerde kandidaat? Dan ontvangt u van ons een uitnodiging voor bezichtiging en een e-mail met uitleg. Laat binnen de gevraagde tijdsperiode weten of u de woning wilt bezichtigen. Als u niet of te laat reageert, vervalt de aanbieding. De volgende kandidaat maakt dan kans op de woning. Tijdens of na de bezichtiging geeft u door of u de woning wel of niet wilt huren. Weigeren van een woning heeft geen gevolgen voor uw inschrijving. Tenzij u reageert met een voorrangsverklaring, dan gelden andere regels.

Controle van de gegevens
De controle van uw gegevens – zoals uw inkomen, inschrijfduur en gezinssamenstelling – vindt plaats voordat u de definitieve aanbieding krijgt. Het moment van controle kan per woning verschillen. Lees daarom altijd goed de e-mails die u ontvangt. Zorg ook dat uw gegevens juist en compleet zijn.

Bron: Arcade.nl