Het nieuws staat er vol van. De plannen van de nieuwe regering zoals nu gepresenteerd in het regeerprogramma. We hebben het in dit bericht alleen over de maatregelen gericht op “wonen”.

In het regeerakkoord wordt grotendeels aangesloten aan bestaande afspraken maar op onderdelen worden nieuwe elementen genoemd. Woningbouw blijft topprioriteit, landelijke wordt regie gevoerd waar woningen kunnen worden gebouwd en de doelstelling blijft 100.000 woningen per jaar, met een groot aandeel (twee derde) betaalbare woningen. De eis van 30% sociale huur blijft gehandhaafd. Dat hoeft niet per se op het niveau van een project, op het niveau van een gemeente of zelfs van een regio. Het percentage is een gemiddelde geworden. Het kabinet wil de bouw versnellen door processen te versnellen, procedures te versimpelen en belemmerende regelgeving weg te nemen. Een ‘aanpak industrieel bouwen’ moet ervoor zorgen dat per 2030 de helft van de nieuwbouw industrieel wordt gebouwd. Bovendien zou woningbouw op meer locaties moeten worden toegestaan. Het gaat dan om verdichting in de steden, het ontwikkelen van grote bouwlocaties en in kleine gemeenten “een straatje erbij”. Voor de financiële ondersteuning van de bouw van betaalbare woningen lijkt niet meer dat in totaal 5 miljard euro dat al beschikbaar was tot en met 2029.

Ten aanzien van de toewijzing wordt door het rijk bepaald dat gemeenten geen voorrang meer mogen geven aan statushouders bij de toewijzing van reguliere sociale huurwoningen. “We zetten voor deze doelgroep onder meer in op onzelfstandige huisvesting, de verdere ontwikkeling van doorstroomlocaties en andere vormen van flexibele huisvesting.” Het kabinet vindt de bouw nodig van 290.000 geschikte woningen voor ouderen tot en met 2030 met voldoende geclusterde en zorggeschikte woningen. Het potje van 40 miljoen om coöperatief wonen te stimuleren blijft zoals het is.

Het kabinet wil geen nieuwe duurzaamheidseisen en wil gemeenten verbieden bovenwettelijke eisen toe te voegen aan woningbouwprogramma’s. Als woningcorporaties hun huurwoningen duurzamer maken, krijgen ze korting op de verhuurdersheffing die ze moeten betalen. Woningcorporaties komen ervoor in aanmerking als ze hun huurhuizen bijvoorbeeld extra isoleren of op andere manieren zorgen voor energiebesparing.

Voor de huurtoeslag worden structureel extra middelen ter beschikking gesteld. Deze maatregel zou per 01-01-2025 ingaan maar dat gaat nu pas in per 01-01-2026. Het voornemen is dat de huurtoeslag wordt versimpeld. Zo probeert het kabinet de bestaanszekerheid van huurders met de laagste inkomens te beschermen. Belangrijk wordt met welk percentage volgend jaar de huren omhoog mogen gaan. Die discussie wordt nu gestart. We gaan u daarover apart informeren.

Omdat in een regeerakkoord het gaat over plannen en voornemens komt het kabinet met een voorstel om eind 2024 een Woontop te organiseren waar concrete, landelijke afspraken worden gemaakt met onder andere medeoverheden, investeerders, marktpartijen en woningcorporaties. Wordt vervolgd dus.