Huishoudens met blokverwarming hebben geen eigen cv-ketel, maar een metertje op hun radiatoren om het verbruik te meten. Hoe wordt dit gemeten en klopt dit wel? Het TV- programma ‘Radar’ is er ingedoken tijdens de uitzending van 11 december 2023.

Wanneer meerdere woningen door dezelfde ketel worden verwarmd, spreken we van blokverwarming. In dit systeem hebben huizen geen eigen cv-ketel; in plaats daarvan is op elke radiator een metertje geïnstalleerd om het individuele gebruik te meten.

Maar hoe wordt dit gemeten en klopt deze meting wel? Na een reportage van Radar over onverklaarbaar hoog energieverbruik in een appartementencomplex in Rotterdam, ontving Radar honderden berichten van mensen met blokverwarming.
Sommigen hebben volgens de papieren het verbruik van een grote villa terwijl ze in een klein appartement wonen. Wat is er precies aan de hand? En waarom geeft energiedienst Ista die verantwoordelijk is voor de metingen, geen inzicht in de gegevens en de manier waarop ze het verbruik berekenen? Radar heeft het uitgezocht.

Hoe weet je of jouw verbruik groot is?
Ben je benieuwd of jouw verbruik een beetje past bij jouw woning? Voor meer informatie klikt u dan op deze link: