Mar van Duin (links) secretaris bij de VvA, overleggen regelmatig met Els Scharff (plaatsvervangend manager wonen) over zaken die u als huurder aangaan.

Interview met Mar van Duin (secretaris)

Mar van Duin woont zelf heel erg naar haar zin in haar eigen ‘oudedames appartementje’ in hartje Monster, zegt ze met de nodige zelfspot in haar stem. Maar Mar – secretaris bij de Vereniging voor Arcadehuurders (VvA) – ziet ook graag alle andere Arcadehuurders met plezier wonen. Daarom zet ze zich al een jaar of vijftien in voor de VvA. Samen met haar medebestuursleden behartigt zij de belangen van alle huurders. En met succes. “Inbreng van nieuwe bestuursleden zou welkom zijn”, zegt de enthousiaste secretaris.

Omdat ze als secretaresse ‘best goed in taal en handig met een typemachine was’ werd Mar gepromoveerd tot secretaris van de vereniging. Eenmaal per maand komt de vereniging bijeen, om alle zaken te bespreken die huurders aangaan. “We worden betrokken bij alle zaken die spelen op huurdersgebied. Overal moeten we iets van vinden.” Mar merkt ook dat Arcade de vereniging tegenwoordig als volwaardige gesprekspartner ziet. “De relatie is heel goed. We zijn erg tevreden hoe die zich de afgelopen tijd heeft ontwikkeld. Arcade geeft ons momenteel echt het gevoel gehoord te worden. Nee, het is zeker geen haat-liefdeverhouding. Het is een goede samenwerking.”

Dingen veranderen
Ook de huurders weten de vereniging te vinden. Lachend: “Als het allemaal goed gaat, hoor je huurders niet. Die hoor je pas als het mis gaat. Dan is het van: hier moeten jullie eens wat aan doen, dat kan toch zomaar niet! Of dat het ondankbaar werk maakt? Nee hoor, zeker niet als je dingen kunt veranderen.” En dingen veranderen, dáár heeft Mar genoeg recente voorbeelden van. “Je mocht in het verleden geen regenton plaatsen. Terwijl iedereen het erover eens is dat het klimaat verandert en we anders met water moeten omgaan. Nu mag dat in veel gevallen wél, zij het onder duidelijke voorwaarden.”

Nog een voorbeeld. “Arcade wilde voor 2022 de huren in de vrije sector extra verhogen, terwijl die huurders vorig jaar al een verhoging hebben gehad en de andere huurders niet. Dus hebben wij geadviseerd: temper die verhoging nu een beetje. Ook hebben we gevraagd om woningen met enkel glas op de etage te ontzien bij de huurverhoging. Je moet als verhuurder juist dubbel glas gaan aanbrengen. Daar wordt nu aan gewerkt. En bij de huurverhoging komt Arcade ook die huurders tegemoet.”

Nieuwe gezichten
Ondanks die successen zou Mar graag nieuwe gezichten verwelkomen in de vereniging, nu er open plekken zijn. Ook graag huurders uit Den Haag. Omdat wij ook de belangen van Haagse huurders behartigen. “Opleiding of ervaring is niet van belang. Als je maar geïnteresseerd bent in huisvesting en in huurwoningen. Waar je goed in bent, dat neem je op je. De één weet iets van milieuzaken of het klimaat, de ander kan financieel wel weer uit de voeten.”

Een greep uit de ‘functie-eisen’: je moet een teamspeler zijn die kan samenwerken. Oog voor de strategie en het beleid van Arcade is van belang, maar een bestuurslid moet ook klachten uit een wijk of buurt kunnen oppakken. Lachend: “Het gaat natuurlijk niet om je eigen lekkende kraan, maar om het algemene belang.”

Ook een digitaal panel
Hooguit een paar uurtjes per week, schat Mar de investering in tijd in. Veel verplichtingen zitten er niet aan vast, afgezien van de maandelijkse vergaderingen. Mar: “Af en toe praten we met Arcade of de gemeente. Maar vaak sturen we dan een delegatie. Niet iedereen heeft overdag zomaar tijd.” Ook is er de mogelijkheid voor huurders om online hun stem te laten horen: in het digitale panel. “Drie tot vier keer per jaar vragen we de huurders van het panel om hun mening. Hiervoor is iedereen welkom die wel zijn stem wil laten horen, maar niet naar vergaderingen toe wil.”

Els Scharff: plaatsvervangend manager wonen
Met het vertrek van Paul Huijsdens, manager wonen bij Arcade, krijgt het bestuur een nieuwe contactpersoon: Els Scharff. Geen onbekende: als coördinator wonen had Els al veelvuldig te maken met de huurdersorganisatie. “De samenwerking zat in het verleden weleens in het slop. Met het aantreden van Paul als manager wonen zijn we er met vereende krachten in geslaagd om die te verbeteren. Ik zie geen reden om het helemaal anders te gaan doen.” ˚

Els kent de VvA onder meer goed van een ‘roadshow’ langs de Westlandse kernen, om huurders persoonlijk te spreken en nieuwe leden voor het bestuur te werven. “Een stukje verjonging zou inderdaad goed zijn, zonder daarmee ook maar iets ten nadele van het huidige bestuur te zeggen. Maar je ziet gewoon dat jongeren zich niet snel aanmelden. Degenen die voor het eerst zelfstandig gaan wonen, hebben er geen tijd voor. En het hóeven geen twintigers te zijn, een paar veertigers mag ook. Als bestuurslid ben je echt betrokken bij Arcade en krijg je een stem in de ontwikkelingen. Je draagt bij aan een stukje woonbeleving.”

Interesse
Wilt u alvast kennis te maken met het werk van de vereniging? Kijk op www.vvarcadehuurders.nl  en op de Facebookpagina of stuur een e-mail naar info@vvarcadehuurders.nl