Huurdersorganisaties
Huurders die zich organiseren staan sterker in het overleg bij de plannenmakerij voor hun complex, buurt of wijk. De Woonbond ontwikkelde meerdere praktische tools voor huurders die net beginnen zich te organiseren én voor bestuursleden van huurdersorganisaties die daarbij willen helpen.
Ben je een huurder die samen op wil trekken met buren om meer te bereiken in jullie complex, straat of buurt? Richt dan een bewonerscommissie op. Dat geeft jullie een sterkere positie. De Woonbond ontwikkelde meerdere praktische tools voor huurders die een bewonerscommissie oprichten én voor huurdersorganisaties die daarbij willen helpen.
Redenen om je te organiseren
Vaak beginnen huurders met gezamenlijk leuke dingen te organiseren voor hun complex of buurt. Waarna zij op een gegeven moment ook iets te zeggen willen hebben over zwaarwegende zaken, zoals onderhoud en herinrichting van de leefomgeving. Maar het kan ook andersom. De verhuurder kan ineens vergaande plannen aankondigen voor renovatie, sloop-nieuwbouw, verkoop of veranderingen in de servicekosten. Of als er sprake is van achterstallig onderhoud en een gebrekkige dienstverlening als het gaat om het verhelpen van vocht, tocht en schimmel. Dan is de aanleiding voor huurders om zich te organiseren dringender.
Zeggenschap heb je, maar hoeveel?
Huurders die samen optrekken en zich niet tegen elkaar uit laten spelen, kunnen echt wat in de melk te brokkelen krijgen. Hoeveel dat is, hangt voor een deel af van de sympathie van de verhuurder en soms ook van de gemeente. Maar dát ze wat te zeggen hebben zodra ze samen optrekken, staat buiten kijf. Want daar zijn in Nederland speciale wetten en regels voor.
De regels aan je zijde
Het opeisen van zeggenschap is niet makkelijk. Zowel bij huurders als verhuurders zijn vaak niet alle wettelijke regels bekend. De Woonbond helpt je hierin op weg. Zij stond aan de wieg van sommige wet- en regelgeving die de zeggenschap heeft geregeld. Denk aan de Overlegwet, maar ook aan de Woningwet en diverse artikelen uit het Burgerlijk Wetboek. In de tools voor bewonerscommissies die de Woonbond ontwikkelde, staat niet alleen deze wet- en regelgeving centraal. Even belangrijk zijn de vele praktische zaken die komen kijken bij het huurderswerk. Ook gaan de tools dieper in op het soms ingewikkelde samenspel tussen de bewonerscommissie en de (centrale) huurdersorganisatie.
Successen vieren zonder eindeloos vergaderen
Bewoners die leuke dingen organiseren voor hun complex of buurt én zeggenschap opeisen voor zichzelf en hun buren. Dat is een gouden combinatie. Daarmee voorkomen ze dat ze vastdraaien in een stressvol of saai vergadercircuit. En zo houden ze ook de communicatie levendig met de bewoners voor wie ze het allemaal doen.
De praktische tools voor bewonerscommissies dragen er dan ook toe bij dat huurders die zich organiseren, sneller de stevige zeggenschapspositie krijgen die zij willen. Zodat ze tijd en energie overhouden om met elkaar successen te vieren.
Bron: Woonbond